טיפול במחלות חניכיים

מחלת חניכיים מוגדרת כ"מחלה שקטה" מהסיבה שאינה מלווה בכאבים ומרבית האנשים הלוקים בה אינם מודעים לקיומה.

מהי דלקת/מחלת חניכיים?

החניכיים, היא הרקמה הרכה העוטפת ותומכת בחלק ניכר של מבנה השיניים, דלקת/מחלת חניכיים הינה מחלה זיהומית הפוגעת ברקמות התומכות את השיניים בעצם הלסת ונחשבת לסיבה העיקרית לאבדן שיניים ולרוב המטופל אינו מודע לקיומן.

בהיעדר טיפול ומניעה, גם דלקת קלה עלולה להתפתח למחלת חניכיים ולאבדן שיניים, לתופעה של ספיגת עצם ולבעיות שיקום מורכבות בעקבותיה.


כיצד מתפתחת דלקת חניכיים

דלקת החניכיים מתפתחת כתוצאה מרובד חיידקי (פלאק) המצטבר על גבי השיניים, כתוצאה של מהצטברות שאריות מזון סביב השיניים המהוות משכן להצטברות רבה של חיידקים באזור זה.

פלאק שאינו מוסר במהלך יומיים הופך לאבנית המשמשת מוקד להצטברות חיידקים נוספים המאיצים את התפתחות המחלה.

דלקת חניכיים | איור אילוסטרציה

כיצד תוכלו לזהות דלקת חניכיים

הסממנים הללו עלולים להעיד על קיומה של דלקת חניכיים - ריח רע וחריג מהפה, אדמומיות בחניכיים, דימום בעת צחצוח שיניים או נפיחות קלה בחניכיים.


כיצד ניתן להימנע?

דלקת חניכיים קלה ניתנת למניעה, לרוב על-ידי צחצוח שיניים יסודי ונכון באופן יומיומי, שימוש בחוט דנטלי ובמברשיות אינטרא-אורליות המיועדות להסרת שאריות מזון בין השיניים וכן הקפדה על טיפול הסרת אבנית וניקוי שיניים יסודי בכל 3-6 חודשים ע"י השיננית במרפאה.


כיצד מתפתחת מחלת חניכיים?

מחלת חניכיים מתפתחת בתהליך הדרגתי בעקבות דלקת חניכיים שלא טופלה בזמן, גנטיקה ומחלות רקע שונות.

הפגיעה העיקרית של מחלת החניכיים היא ברקמת העצם התומכת בשיניים, עד למצב חמור של ספיגת העצם הנוצרת כתוצאה מהתהליך הדלקתי.



מהו כיס חניכיים?

"כיס חניכיים" מוגדר כשלב מתקדם בהתפתחות מחלת החניכיים, הוא נוצר בעקבות התמקמות חיידקים על פני שטח השן והחניכיים, הגורמים להיפרדות מתמשכת של רקמת החיבור בין החניכיים לשן עד למצב חמור של נשירת השן.

כיסי חניכיים התחלתיים הם שלב המאפשר עדיין טיפול שמרני ללא התערבות כירורגית מורכבת.

כיס חניכיים | איור אילוסטרציה


כיצד ניתן לטפל בכיסי חניכיים דלקתיים?

טיפול באמצעות פריו צ'יפ - מדובר בשבב קטן המכיל בתוכו חומר הנקרא כלורהקדסין (חומר אנטיספטי) ומשמש לטיפול וריפוי במחלות חניכיים הממוקדות למספר שיניים ופעולתו מבוצעת בשחרור מושהה של החומר במשך כ-7 ימים.

טיפול באמצעות ARESTIN - ארסטין הינה אנטיביוטיקה לטיפול מקומי תת-חניכי המוחדרת לכיס החניכיים בשחרור מושהה למשך 21 יום.

לרוב מבוצע טיפול שמרני משולב הכולל הסרת אבנית וגורמי הזיהום, הקצעת שורשים (ניקוי עמוק המבוצע ע"י השיננית) בשילוב החדרה של שבב הפריו-צ'יפ או טיפול אנטיביוטי באמצעות ארסטין בהתאם למקרה.

הצלחת הטיפול, תלויה בשיתוף פעולה של המטופל בשמירה יומיומית על היגיינה מוקפדת בהתאם להוראות השיננית ובטיפולי תחזוקה בכל 3 חודשים אצל השיננית לניקוי שיניים ולהסרת אבנית הנדרשים להצלחה לטווח הארוך.



נסיגת חניכיים 

תופעה זו מאופיינת בנסיגה ושחיקה של מעטפת החניכיים המגנה על השן, ומאופיינת בחשיפת החלק התחתון של השן, יתר על המידה. הסיבות להתפתחות נסיגת חניכיים שונות והן יכולות לנבוע מרגישות בשיניים, גנטיקה, היגיינת פה לקויה, עישון, מחלת חניכיים וכן צחצוח אגרסיבי מדי. מדובר בתופעה נפוצה יחסית, גם בקרב גילאים צעירים וגם בקרב מבוגרים, ולכן ישנה חשיבות גבוהה לזהותה כבר בתחילת הדרך, כדי לטפל בה לפני שהיא הופכת למורכבת.

האם נסיגת החניכיים משפיעה על בריאות השיניים

נסיגת חניכיים שאינה מטופלת עלולה להוביל לכיסי חניכיים, זיהומים ומחלת חניכיים מתקדמת, העלולים לגרום לבעיות מורכבות כגון ירידה בנפח העצם, תזוזת שיניים ואף אבדן שיניים. כיום ישנם טיפולים חדשניים המאפשרים להתגבר על הבעיה כבר בתחילת הדרך ובכך להימנע מבעיות מורכבות בעתיד. לכן, חשוב מאוד להקפיד על היגיינת פה נכונה, על בדיקות תקופתיות קבועות במרפאתנו ועל טיפולים ייעודיים וטיפולי מניעה.

במקרים של מחלת חניכיים בשלבים מתקדמים, מבוצע ניתוח כירורגי בחניכיים ע"י מומחה למחלות חניכיים, שמטרתו לעצור את התקדמות מחלת החניכיים ולמנוע אבדן שיניים.

הקשר בין מחלות חניכיים להתפתחות מחלות כרוניות

במחקרים רבים שנערכו נמצא כי ישנו קשר ישיר בין מחלות חניכיים לבין מחלות רקע כגון לחץ דם גבוה, מחלות לב, סוכרת, אלצהיימר ועוד. לכן, חשיבות השמירה על החניכיים גבוהה עוד יותר, בפרט בקרב מטופלים בעלי מחלות רקע.



תיקון אסתטי של קו החניכיים

אצל חלק מהאנשים קיימת חשיפת יתר של קו החניכיים, או כפי שהיא מוכרת יותר בשם, חיוך חושף חניכיים. מדובר לרוב בקו החניכיים העליון, הנחשף באופן בולט ומוגזם בזמן החיוך, דבר היוצר לרוב מראה שאינו אסתטי.

מהן הסיבות לתופעה וכיצד מטפלים

מראה שיניים 'קצר', לסת עליונה בולטת או מחלת חניכיים עלולים לגרום לתופעה זו. לרוב, ניתן לאבחן חיוך חושף חניכיים כבר בגילאי ילדות, ולכן מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא השיניים ואף לטפל בתופעה באמצעים פשוטים יותר. סוגי הטיפול מתמקדים בפעולות כירורגיות של הסרת רקמת חניכיים עודפת, הארכה קוסמטית של כותרות השיניים, הסרת סיב הפרנולום ועוד, בהתאם לאבחון שנקבע במרפאה.